To, že je vyváženost nezbytnou součástí zdravého životního stylu, všichni víme. A právě v asijské kuchyni se ve snaze o její dosažení můžeme snadno inspirovat. Pokrmy totiž obecně bývají lehčí, různorodější, s vyšším zastoupením rozmanitých druhů příloh představovaných hlavně zeleninou či ovocem. Proto také v asijských zemích nacházíme mnohem menší procento obézní populace, a často i delší předpokládané dožití.
Myšlenku zdravé stravy nám ale mohou narušit pokrmy, které v kontrastu s výše zmíněným představují přímo hazard nejen se zdravím, ale často i rovnou se životem. Jedná se o nezřídka tradiční používání surovin, které obsahují známé jedy.
1. Pokrmy z ryby fugu
Ryba obsahuje smrtelný jed tetrodotoxin. Pokud je správně upravena, je její požití bezpečné. Tato úprava spočívá především v pečlivém vyjmutí jater, gonád a dalších orgánů, které jedu obsahují velké množství, na rozdíl od svaloviny. V té je naopak hladina jedovaté látky minimální. Vysoké koncentrace tetrodotoxinu údajně najdeme i v kůži. Japonští kuchaři musejí mít k legální přípravě tohoto jídla licenci, natolik je tato surovina nebezpečná.
2. Durian
Ovoce jihovýchodní Asie, s charakteristickým zápachem připomínajícím vyzrálý sýr či mandle. Typická je i tlustá slupka posetá pyramidovými trny. Jedná se o plody durianu cibetkového. Sama o sobě je konzumace ovoce neškodná. Ohrozit na životě Vás ale může velice snadno v kombinaci s alkoholem. Dužina obsahuje sulfidy, jejichž zpracovávání zaměstnává játra, která pak nejsou schopna efektivně metabolizovat alkohol. Buď tedy pijte alkohol, nebo jezte durian, nikdy ne obojí.
3. Bullfrog
V překladu skokan volský je velká, zelená žába. Anglický název dostala podle bučivého hlasu samců, kterým označují své teritorium v době páření. Konzumace je vysoce nebezpečná kvůli toxinům, které mohou způsobit selhání ledvin.